MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Zrób pyszne owocowe przetwory bez cukru. Zachowasz smak lata i zyskasz zdrową przekąskę. Wypróbuj proste przepisy z sezonowych owoców

Złocisty kompot gruszkowy z kardamonem

Składniki
▪ 1 kg dojrzałych, słodkich gruszek,
▪ 1 łyżka nasion zielonego kardamonu,
▪ 3 suszone goździki,
▪ 4 plasterki świeżego imbiru,
▪ 3 plasterki świeżej kurkumy,
▪ 2 plasterki cytryny,
▪ 1,5 litra wody,
▪ garść owoców morwy białej lub daktyli (opcjonalnie, do smaku).

Przygotowanie
1. Umyj gruszki i pokrój ze skórką i gniazdami nasiennymi na duże kawałki.
2. Włóż gruszki do garnka wraz z przyprawami, wlej wodę i gotuj ma wolnym ogniu przez około 30 minut ( po zagotowaniu zbierz pianę).
3. Przełóż gruszki do słojów, zalej kompotem i zawekuj w piekarniku w temperaturze 120 stopniu Celsjusza. Pasteryzuj krótko, w zależności od wielkości słoików, np. przez 15 min w przypadku tych niedużych.

Zobacz również

Echa meczów Jagiellonii i Śląska. Trenerzy mówili o tytule

Echa meczów Jagiellonii i Śląska. Trenerzy mówili o tytule

Jagiellonia dalej rozdaje karty w walce o mistrzostwo

Jagiellonia dalej rozdaje karty w walce o mistrzostwo

Polecamy

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy

Jak wakacyjny rejs, to tylko tam! Czekają na ciebie niezapomniane przygody

Jak wakacyjny rejs, to tylko tam! Czekają na ciebie niezapomniane przygody

Rozpoczęły się zapisy na Poland Business Run 2024. Ilość miejsc jest ograniczona

Rozpoczęły się zapisy na Poland Business Run 2024. Ilość miejsc jest ograniczona