Spis treści
Kalafior z bułką tartą to jeden z klasyków kuchni polskiej. W sezonie na młode kalafiory, czyli wiosną i latem, ta prosta potrawa stanowi pyszny posiłek, do którego nawet nie trzeba już nic dodawać. Wiele osób podaje jednak kalafiora z młodymi ziemniakami, jajkiem sadzonym czy mizerią. Trzeba przyznać, że takie połączenie smakuje wybornie i na samą myśl o nim cieknie ślinka. Kalafior można przyrządzać także na inne sposoby. Wyśmienity jest kalafior pieczony w piekarniku czy kotlety z kalafiorem. Niedawno moja koleżanka pokazała mi jeszcze inny sposób, który bardzo mnie zaskoczył oraz zasmakował. To bardzo łatwy przepis na kalafiora, genialny w swojej prostocie. Warzywo trzeba najpierw ugotować (nieco krócej niż tradycyjnie). Zamiast przyrządzać do niego osobno bułkę tartą, trzeba zrobić prostą panierką. Kalafior wychodzi chrupiący, złocisty i po prostu przepyszny. Wypróbuj ten sposób, a na pewno się nie zawiedziesz.
Ile gotuje się kalafiora, który będzie jeszcze później smażony? Nie wolno go rozgotować, bo zamiast ładnych, panierowanych kawałków do obsmażenia, zrobi nam się papka. Tradycyjnie gotujemy kalafior ok. 7 minut, ale w tym przypadku lepiej skrócić ten czas do 5 minut. Najlepiej, jeśli sprawdzisz widelcem. Kalafior powinien pozostać lekko twardy. Takie kawałki panierujemy, a następnie smażymy i mamy pewność, że się nie rozpadną.
Czytaj także: Pyszna zapiekanka z kalafiorem w sosie serowym
Kalafior panierowany – przepis na kalafiora smażonego z bułką tartą
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
główka kalafiora,
2 jajka,
4-5 łyżek bułki tartej,
sól,
olej do smażenia.
Jak zrobić panierowanego kalafiora?
Kalafiora umyłam i podzieliłam na mniejsze części. Możesz podzielić go na małe różyczki lub np. 4-6 większych części.
W garnku zagotowałam 2 litry wody, a kiedy zaczęła wrzeć, posoliłam.
Na wrzątek wrzuciłam kalafior i gotowałam go 5 minut. Kalafior powinien pozostać lekko twardy, nie rozgotuj go.
Gdy kalafior się gotował, przygotowałam dwa głębokie talerze. W jednym rozmieszałam jajko, a do drugiego wsypałam bułkę tartą.
Wyjęłam kalafior z wody i odsączyłam. Każdą część zanurzyłam najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
Panierowane części kalafiora smażyłam na złoto na oleju.
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?