Nowe ogniska ptasiej grypy pod Żurominem

ES
W sobotę w Karniszynie a w poniedziałek w Sadłowie w powiecie żuromińskim odkryto nowe ogniska ptasiej grypy na Mazowszu. Na fermie kur niosek w Karniszynie zutylizowanych zostanie 120 tyś sztuk drobiu, a na ...

W sobotę w Karniszynie a w poniedziałek w Sadłowie w powiecie żuromińskim odkryto nowe ogniska ptasiej grypy na Mazowszu. Na fermie kur niosek w Karniszynie zutylizowanych zostanie 120 tyś sztuk drobiu, a na fermie brojlerów w Sadłowie ponad 360 tyś kurczaków. W promieniu 3 kilometrów od ogniska zarazy zorganizowano strefę zapowietrzoną, do której mogą wjeżdżać jedynie mieszkańcy. Ma to zapobiec rozprzestrzenianiu się zarazy. Znajdujące się w strefie zapowietrzonej 54 przemysłowe fermy i ponad 230 mniejsze gospodarstwa od niedzieli rano są dokładnie kontrolowane przez ponad 30 powiatowych lekarzy weterynarii.

Do sklepów trafiło ponad 100 tys sztuk jaj skażonych wirusem H5N1. 3-PL-14371314, 3-PL-14371330 - to numery seryjne jajek z ferm, na których wykryto wirus ptasiej grypy. Jajka te wystarczy sparzyć żeby były bezpieczne dla człowieka. To samo dotyczy mięsa drobiowego, którego nie należy spożywać na surowo. Wirus szczepu H5N1 ginie w temperaturze 72 st. Celsjusza.

Tajemnica Marchewki

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie