Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Marchewka to warzywo bogate w antyoksydanty, witaminy i...
fot. Pexels/Pixabay

Co jeść jesienią, aby wzmocnić odporność? Wybieraj odżywcze i rozgrzewające dania. Postaw na sezonowe warzywa. Nie zapomnij o kiszonkach!

Marchewka

Marchewka to warzywo bogate w antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne. Słynie przede wszystkim z dużej zawartości beta-karotenu – 100 g pokrywa aż 77 proc. dziennego zapotrzebowania na prowitaminę A.

Dostarcza również od 4 do 7 proc. niezbędnej ilości witamin B1, B2, B5, niacyny, folianów, witaminy E i C oraz powyżej 10 proc. zalecanej dziennej dawki witaminy B6 i witaminy K.

Zobacz również

Niebinarny szwajcarski raper dał czadu! Austriacka Cleo też! Izraelka wygwizdana!

Z OSTATNIEJ CHWILI
Niebinarny szwajcarski raper dał czadu! Austriacka Cleo też! Izraelka wygwizdana!

Noc Muzeów - rejs zabytkowym statkiem oraz zwiedzanie Muzeum Odry!

Noc Muzeów - rejs zabytkowym statkiem oraz zwiedzanie Muzeum Odry!

Polecamy

Schab duszony z młodą kapustą. Wiosną robię go na okrągło

Schab duszony z młodą kapustą. Wiosną robię go na okrągło

Dzięki open source gospodarkę UE zasila nawet 400 mld zł

Dzięki open source gospodarkę UE zasila nawet 400 mld zł

Akcja policji w całej Polsce. Kierowcy dostaną ostrzeżenia

Akcja policji w całej Polsce. Kierowcy dostaną ostrzeżenia